VILANOVA I LA GELTRÚ – 30 maig 2009 2.00 h

EL REPORTATGE

Ells també en són capaços

 El Club Alfa Tegar del Garraf lluita per reconèixer la tasca dels esportistes amb discapacitat intel·lectual

  • MÍRIAM DE LAMO  VILANOVA I LA GELTRÚ

Esportistes i guanyadors. Els esportistes del club del Garraf van arrasar en dos campionats d’atletisme celebrats a Granollers i Saragossa el cap de setmana passat. En les dues competicions, els esportistes de la comarca van aconseguir medalles d’or, entre altres premis.

 Té 44 anys, i acaba de guanyar tres medalles d’or en un campionat territorial d’atletisme. Amb la boca petita, Isidre Rigual diu que «es fa gran»; l’edat, però, no és un obstacle perquè l’esportista més veterà del Club Alfa Tegar també practiqui futbol i natació. La seva mare explica com toca entrenament cada dia, per evitar que passi les hores mortes a casa. No és l’únic. Com l’Isidre, altres esportistes del Garraf com Rafa Almirall, Ricardo Poveda o Salvador Fernàndez han guanyat altres medalles d’or el darrer cap de setmana, en una altra lliga, sovint menys valorada i sempre més desconeguda, la dels discapacitats psíquics.

Nascut fa nou anys, el Club Alfa Tegar està plenament dedicat a entrenar persones amb discapacitats. A banda de l’atletisme, l’entitat ofereix bàsquet, futbol sala, natació, petanca i psicomotricitat. En total són 58 esportistes de la comarca que participen en diferents campionats cada cap de setmana, i que «han de tenir els mateixos drets i les mateixes oportunitats» que qualsevol altre ciutadà, segons apunta un dels fundadors del club, Ricardo Poveda. «Són més aplicats, valoren molt més el que fan, i disfruten de la competitivitat», explica el responsable de l’entitat esportiva.

Cada cap de setmana, els esportistes han de desplaçar-se en el vehicle privat de Poveda, que també s’encarrega del transport perquè vagin als entrenaments. Si en el vehicle no hi caben, cal llogar un autocar; i si no hi ha diners per llogar-lo –la crisi també ha afectat l’entitat, tenint en compte que enguany les aportacions de les empreses al club han minvat–, han de traslladar-se en un transport públic que molts dels esportistes no poden utilitzar; el fet que les discapacitats mentals també provoquin discapacitats físiques impedeix que molts membres del club s’hagin de quedar a casa per falta d’un vehicle. Per això, l’entitat reivindica poder disposar d’una furgoneta que permeti solucionar el problema del transport.

Una altra de les iniciatives que el club vol tirar endavant és una campanya d’apadrinament, que permeti que empreses o ciutadans a nivell particular subvencionin la quota que ha de pagar un esportista de l’entitat a canvi de publicitat. Petites aportacions com aquesta permetrien ajudar el club i els seus membres, segons l’entitat. «Ja ens toca canviar els equipament», expliquen Ricardo Poveda i Lali Jaumandreu, una de les entrenadores del club.

El proper repte del club esportiu Alfa Tegar és l’organització del XII Campionat Esportiu del Garraf per a persones amb discapacitat intel·lectual, el proper diumenge 21 de juny. Altres clubs d’arreu de Catalunya participaran en la iniciativa, que preveu la participació d’uns 300 esportistes. Segons l’entitat, l’objectiu del campionat és que en actes com aquest els participants puguin «demostrar que ells en són capaços». Es tracta de reconèixer, en definitiva, «que la societat deu» als discapacitats intel·lectuals «un tracte digne i un lloc» més que «reconegut».

30-5-2009 – Reportatge EL PUNT AVUI